Hysteria


© AE
Hissu on hoitaessa kiltti, mutta huonoina päivinä tammamaiset piirteet tulevat todella vahvasti esille. Huonoina päivinä, mitä tosiaan on useammin kun hyviä, saattaa nostaa takajalkaa tai näyttää hampaita muttei kuitenkaan koskaan ole potkaissut tai purrut hoitajaa. Pesuboksissa tamma käyttäytyy hyvin ja sitä on hauska seurata, nimittäin tämä hevonen todella nauttii vedestä. Hissu on hieman arka uusia ihmisiä kohtaan, joten kengityksessä/raspaamisessa/eläinlääkärissä on pelokas ja saattaa hieman pistää vastaan hoitotoimenpiteissä.

Ratsastettaessa Hissu on hankala saada avuille, joten vaatii ratsastajalta taitoa ja jämäkkyyttä. Hissu näyttää sileällä itsestään parhaimmat puolet, miinuksena tietenkin alkujähmeys. Tammalla on todella näyttävät liikkeet, joissa on kuitenkin helppo istua. Esteistä tämä neiti ei ikinä ole välittänyt. Hyppytekniikka ei ole paras mahdollinen, eikä potentiaalia hirveästi ole. Ei kuitenkaan koskaan kiellä, hyppää pelottomasti erikoisesteetkin.


Sukuselvitys

Hissun isä Gentleman on kouluratsastuksessa kilpaillut kookas ori, jonka liikkeet ovat näyttäviä ja lennokkaita. Hissu on perinyt isältään hyvät liikkeet ja suuren koon. Gentlemanin laukkaa on kehuttu paljon, se on ponnekasta ja siinä paljon kokoamisastetta, samoin kuin Hissulla. Isäksi oikein hyvä ori.

Hissun emä Nova on vähemmän tunnettu tamma kilparadoilla, mutta periyttää näyttäviä hevosia, joskin hieman vaikeaa luonnetta. Hissu onkin perinyt diivamaisuutensa emältään. Nova on todella hyvä emä ja hoitaa varsansa hyvin, on myös käytetty sijaisemänä.


Kilpailut (Vain sijoitukset)

  26.12.2012, KRJ, Westwick, Vaativa B, 4/50
  20.12.2012, ERJ, Clueless, 100cm, 4/40


Jälkeläiset

  s. 12.10.2012 tamma Teriyah M, isä Nakerus II

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Kouluvalmennus 1.12.2012 Hysteria / valmentaja Veera

Kouluvalmennuksessa olisi tänään hankalahko fwb-t. Hissu ja tämän ratsastaja Sumu. Hissun kanssa harjoiteltaisiin koottuja askellajeja, sekä niiden säilyttämistä myös muilla kuin suorilla urilla. Hissun ja Sumun lämmiteltyä aloitetaan työskentely, aluksi molempiin suuntiin sekä erilaisilla kiemuroilla koottua käyntiä. Hissu menee käynnissä hienosti, vaikkakin Sumulta teettää paljon töitä saada Hissu menemään hyvin. Pian siirrytään raviin, ja taas Sumu saa työskennellä pitkään ja hartaasti jotta hän saa Hissun koottua, kuitenkin kun hevonen kulkee koottuna niin kaikki sujuu taas kuin leikiten. Laukkaan otamme lisää haastetta, sillä pyydän nostamaan laukan peruutuksesta ja sen jälkeen kokoamaan Hissun. Laukan nosto peruutuksesta onnistuu hyvin, mutta Hissu ei haluaisi millään kulkea laukassa koottuna vaan posottaa menemään pää korkealla eikä lähelläkään oikeaa muotoa. Kun Sumu on ratsastanut hetken voltteja ja taistellut Hissun kanssa, mutta tamma ei edelleenkään ole muodossa niin käsken ottaa noston uudestaan. Niinpä Sumu hidastaa ja nostaa laukan uudelleen. Pian Hissu saadaankin laukassa kulkemaan oikeassa muodossa.

Ratsastusta 2.12.2012 Hysteria / Jey

Kova pakkanen sai posket punoittamaan kävellessäni tallille, onneksi ei tuullut. Aikomuksissani oli ratsastaa päivällä ensin Hissu ja sen jälkeen ratsastaisin Skelen. Ennen talliin menoa nappasin Hissun mukaani ja vein sen karsinaan. Hissu on vähän palelevaa sorttia, joten jouduin ensin riisumaan loimet pois. Aloittelin pikku hiljaa harjailemaan tammaa ja huomasin, että tänään on Hissulla jälleen hieman huono päivä. Näytteli välillä hampaita, eikä olisi millään jaksanut seisoa aloillaan. Välittämättä tamman oikkuilusta varustin sen ja laitoin itseni valmiiksi.

Pääsimme maneesiin, jossa Klarin juoksutti uusinta Elliot -nimistä poniaan. Kävelytin hetken Hissua kunnes nousin selkään, tamma on niin korkea, että jouduin käyttämään koroketta päästäkseni selkään. Aloitin ihan pitkin ohjin reippaassa käynnissä. Hissu tuntui huonosta päivästään huolimatta hyvältä. Siirryin kevyeen raviin ja tein aluksi avo- sekä sulkutaivutuksia. Tamma taipui hienosti ja oli helppo työskennellä. Annoin tamman kävellä hetken, ennen kuin jatkamme ravityöskentelyä. Klarin lopetti poninsa kanssa ja huuteli heipat kertoen lähtevänsä maastoon. Maneesin oven mennessä kiinni, me Hissun kanssa jatkoimme ravissa. Tein paljon erikokoisia voltteja sekä tempon vaihteluita. Olin yllättynyt siitä, miten hyvin tamma toimi, vaikka se oli ollut hoidettaessa oikutteleva. Nostin laukan pääty-ympyrällä ja kokosin tammaa. Hissu toimi hienosti ja vastasi kaikkiin apuihini. Siirryin laukkaamaan kahdeksikkoa, jolla tein aina suunnanvaihdoksen yhteydessä laukanvaihdon. Tamma työskenteli kokoajan täysillä ja oli todella hyvä ratsastaa. Siirsin Hissun käyntiin ja annoin pitkää ohjaa. Käveltiin noin 5 minuuttia, jonka jälkeen heitin loimen selkään ja tulin itse alas. Taluttelen sen aikaa, että Hissun hengitys tasaantui.

Ulkona satoi lunta kun kävelimme tallille. Riisuin tamman ja harjasin sen kunnolla. Hissu oli selvästi leppynyt ratsastuksen jälkeen, koska en nähnyt kertaakaan sen hampaita. Loimitin hevosen kunnolla ja vein sen vielä ulos muiden kanssa.

Perustiedot

» Hysteria "Hissu"
» Fwb, tamma, 170cm
» s. 25.06.2003 (8v)
» Vaativa B, re 120cm
» rek. VH12-031-0476
» om. Jey (vrl-12407)

Suku

i. Gentleman
ii. Jerry
ie. Terra Nover
e. Nova
ee. Cerry
ei. Steelo

Virtuaalitalli Jey's Stables